- De nieuwe tentoonstelling van het Steve Jobs Archive toont dat de Apple-oprichter al in 1983 een visie had voor generatieve AI.
- Jobs voorspelde dat kunstmatige intelligentie soortgelijk zou zijn aan een boek waar mensen vragen aan kunnen stellen en interactie mee kunnen hebben.
- Huidige AI-chatbots doen precies wat Jobs voor ogen had.
- Lees ook: Big Tech domineert artificial intelligence: zo kunnen overheden de macht over AI terugpakken, volgens wetenschapper
Soms zijn de beste ideeën geen nieuwe ideeën. Zelfs de meest gehypete technologie van het moment – door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven chatbots – werd al tientallen jaren geleden door Apple-oprichter Steve Jobs voorspeld als iets wat de wereld op z’n kop zou zetten.
In een nieuwe digitale tentoonstelling van het ‘Steve Jobs Archive’ is een video uit 1983 te vinden waarin Jobs spreekt op een de International Design Conference in Aspen. Daarin vertelt de oprichter van Apple over een baanbrekende technologie die als een mens kan denken en kan reageren op vragen. Volgens Jobs was dit de logische opvolger van een boek.
Jobs wilde interactie hebben met boeken
Jobs zei dat een boek dat hij in zijn tijd als student ontdekte “een fenomenaal iets was. Het ging direct van de bron naar de bestemming zonder iets ertussen.” Het probleem was dat er geen manier was om er interactie mee te hebben. Het maakte niet uit wat Jobs aan het lezen was, hij vond het simpelweg vervelend dat hij niet kon stoppen om de tekst een vraag te stellen.
Jobs hoopte op een toekomst waarin het volgende uit zou komen:
"Als we naar de komende 50 tot 100 jaar kijken, als we daarin echt dit soort machines kunnen bouwen.. Machines die een eigen bewustzijn, een eigen reeks principes kunnen hebben, of een eigen manier om naar de wereld te kijken. Als dan de volgende Aristoteles langskomt en hij zijn hele leven zo'n machine bij zich draagt en al deze dingen intypt, dan kunnen we misschien op een dag nadat de persoon is gestorven aan deze machine vragen: 'Hé, wat zou Aristoteles gezegd hebben? Hoe zit het hiermee?'"
Het is inmiddels meer dan veertig jaar geleden dat Jobs deze speech heeft gegeven en de wereld lijkt op koers om dit soort machines werkelijkheid te maken. AI-bedrijven trainen AI-chatbots als ChatGPT op data uit boeken en andere bronnen om vragen van gebruikers te kunnen beantwoorden. Sommigen reageren zelfs zoals historische figuren dat zouden doen.